2011. március 29., kedd

Az aikidóról

 

Mi az aikido?

Nehéz pár szóban elmondani! Mondjuk, hogy a múlt század első felében, hagyományos japán harcművészetekből kifejlesztett testi és szellemi tudomány.

Mi a különbség az aikido és más harcművészetek, pl. karate, judo, tae kwan do, stb között?

Lényeges különbség, hogy az aikido nem erőszakos és nem versenysport. Aikido gyakorlása közben nem akarunk sérülést okozni az ellenfélnek. Nem ütés, vagy rúgás központú. Nincsenek versenyek, mérkőzések, vagy kesztyűzés. Tulajdonképpen az aikido nem sport.

Akkor hogyan működik?

Az aikido a technikás mozdulatokon alapszik. A támadásokat nem blokkoljuk, hanem megpróbálunk harmóniába kerülni a támadó mozdulataival és azok erejét felhasználva, levisszük a földre, ahol különböző ízületi kulcsokat alkalmazva leszorítjuk, és ártalmatlanná tesszük.

Az aikido valóban hatékony önvédelmi rendszer?

Az aikido a középkori Japán csataterein, fegyveresek ellen alkalmazott harci technikákból lett kifejlesztve. Mivel nem az erőn, hanem a technikai tudáson az alapszik, hosszabb idő kell az elsajátításához. De természetesen hatékony önvédelmi rendszer. Aikido adja az alapját számos rendőrségi különítmény fegyvertelen önvédelmi kiképzésének világszerte. Az aikido kiválóan fejleszti a mozgás koordinációt és elősegíti a gyors reagálást (ez a jó önvédelem alapja). Egyenes tartást, hajlékony testet és csöndes önbizalmat ad.

Van-e valami szellemi többlet az aikido fizikai aspektusa mögött?

Más meghatározó filozófiai irányzatokkal és tudományágakkal együtt (beleértve a modern tudományokat is) az aikido azt tanítja, hogy test és tudat a valóságban nem választható szét. Az aikido testi gyakorlása előbb utóbb pozitív hatással lesz a tudatra is, mint a jóga gyakorlásánál. A belső nyugalom és egyensúly megteremtésével hatékonyabb, jobb emberekké válhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése